Mark Haddon: The curious incident of the dog in the night-time

Ezt a könyvet egy fordítópályázaton nyertem, már körülbelül két éve, azóta hever parlagon. Valahogy mindig elriasztott a borítón heverő leszúrt kutya és a túl hosszú cím, meg furcsállottam, hogy belelapozok, és teli van ábrákkal. Nem tudtam, mit várjak tőle.

Aztán elmentünk egy kétnapos city-breakre, sok busszal és vonattal, és mivel a Harry Pottert olvasom újra mertcsakúgy (épp a hetediket, angolul), és az nehéz, levettem ezt a polcról, mert olyan egy-két napos mérete volt. És tényleg.

Ráadásul lebilincselő volt és érdekes, az említett kutya, bár sok köze van az események mély mozgásához, nem szerepel túl sokat.

Christopher Asperger-szindrómás, és mint olyan, nehezen boldogul az életben. Nem szereti a sárga és barna dolgokat, nem nyúl olyan ételekhez, amik különbözők, de a tányéron érintkeznek, nem szereti a tömeget, az ismeretlen dolgokat, és ha megérintik. 15 éves múlt, jóban van egy tanárával, Siobhannal, aki segít neki, tudja kezelni. Mikor megtalálja a leszúrt kutyát, elhatározza, hogy nyomoz kicsit, és könyvet ír a nyomozásról – ezt a könyvet. Ezért van E/1-ben megírva.

A kutya megölése végül sokkal mélyebb és bonyolultabb dolgok felé mutat, mint bárki is hinné, de nem spoilerezek. A lényeg az, hogy Christopher le kell győzze a félelmeit, és átélni a sok kalandot, miközben 15 évesen leérettségizik matekból csak úgy mellékesen.

Tetszett. Nagyon.

Advertisements

Leave a comment

Filed under angol, angolul, ifjúsági

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s