Anne Brontë: Wildfell asszonya

Nos, ígéretemhez híven, itt az első könyv, ami némiképp csalás, mert még tavaly kezdtem el olvasni. 🙂

Ezt a könyvet olvastam már egyszer régen gimis koromban, és semmire nem emlékeztem belőle, csak valahol utaltak rá, úgyhogy hazaérve rögtön kivettem a helyi kiskönyvtárból (csak tudnám, miért vesz ki az ember könyvet a könyvtárból, mikor otthon is 1000 elolvasnivaló akad tulajdonképp, fel nem érem ésszel, dehát ezt csinálom, és tapasztalataim alapján nem csak én).

Két narrátora van a történetnek: a keretet Gilbert Markham levelei adják, melyet barátjának ír. Elmeséli, hogy egy ódon udvarházba beköltöző fiatal özvegyasszony micsoda kavarodást okoz a település életében, mennyi pletyka kel szárnyra, valamint beszámol, hogy barátkozik össze a nővel és annak kisfiával, és hogy lesz belé szerelmes. A nő elutasítja, és magyarázatként, nehogy Gilbert higgyen a pletykáknak, kezébe nyomja a naplóját. Így a könyv nagyobb részét Mrs. Graham naplója teszi ki, aki tulajdonképpen nem is Mrs. Graham, de nem mondom meg, ki, mert akkor lelövöm a poént, és magyarázatot kapunk hányattatott sorsára, és hogy miért utasította vissza Gilbertet tulajdonképp. Aztán ismét Gilbert mesél tovább, de minden vészesen közeleg a hepiend felé.

Érdekes olvasmány, Brontë-ék kissé nehézkes stílusában, de attól még érdekes és leköti az embert, hisz Gilbert is egy éjszaka alatt olvasta végig a naplót.

Advertisements

Leave a comment

Filed under angol, romantika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s