Donna Tartt: The Secret History

Megcsúsztam ezzel a bejegyzéssel is, mert azonmód írni akartam, ahogy letettem a könyvet, csak hát az élet mostanában kissé fel van gyorsulva, csak kapkodom a fejem.

Fantasztikus egy könyv ez, rég volt ilyen olvasmányélményem, ezer köszönet Gabrysia-nak, hogy kölcsönadta, pláne, hogy ennyi ideig nálam lehetett.

Régen bilincselt le könyv ennyire. Pont a vizsgaidőszakra találtam ki, hogy olvasom, hát a tanulni innentől sajnos csak nagyon nehezen ment, mert ez a könyv követelte, hogy olvassam.

Hogy pontosan melyik évben járunk, az nem derül ki, de a benne foglalt utalások alapján a 80-as évek végén lehetünk.

Richard Papen, a narrátorunk, a kaliforniai unalmas és szeretetmentes életéből egy hampdeni egyetemre vált, ahol megtudja, hogy lehet itt ám ógörögöt is tanulni, csak nem mindenkinek. A klasszikusokat tanulók csoportja kicsi és privilégium oda bejutni. Hogy mi alapján kerülnek be emberek mégis, rejtély. Richardnak mégis sikerül, így tagja lesz az akkor öt emberből álló társaságnak, melynek tagjai: Henry, a gazdag és némiképp sznob fiatalember, Francis, a meleg fiú, Charles és Camilla, akik ikrek, valamint Edmund, azaz Bunny, akinek a halálával indul a regény.

Hogy miért kellett Bunnynak meghalnia, erről szól a könyv első fele, a második pedig arról, hogyan megy tovább az élete azoknak, akik a halálát okozták.

Krimi ez, vagy nem, de az biztos, hogy magával ránt és többet nem enged. Muszáj vagy olvasni, akármilyen hosszú könyv is, és jómagam bántam, mikor vége lett, olvastam volna tovább.

Bár Richard azért viszonylag kívülálló marad a csoportban, mégis, olyan fantasztikus lélektannal mutatja be a többieket is és saját magát is, hogy elképesztő.

Lehet-e jogos egy gyilkosság? Mennyire van hatással a tanár és a lelkesedése a diákjaira? Van-e élet az ilyen tettek után.

Borzongató, fantasztikus, és már értem, miért mondta Gabrysia, hogy egy éven belül másodszor is elkezdte.

Advertisements

Leave a comment

Filed under amerikai, angolul, kortárs, krimi, lélektan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s