Tormay Cécile: A régi ház

Semmit se tudtam Tormayról. Csak azt, hogy gyakrabban látom emberek kezében, mint pár éve.

Aztán beültem a modern magyar irodalom órára, ahol is az előadó azt mondta, Tormay nem más, mint korának fejősévája – elég negatív ítélet, azt kell, hogy mondjam. Ehhez képest, mikor kiküldte az olvasmánylistát, no lám, ki pislog rám pironkodva? Naná, hogy Cécile néni.

Hát jó, gondoltam én, ám legyen. Elolvastam a hátulját, és gyanakodni kezdtem. Mintha én már olvastam volna ilyet. Igaz, hogy az 2-3x ekkora volt, de akkoris.

Mindenesetre, üsse kő, gondoltam, meg hát amit kell, azt biz kell. Kicsit ijedezve kezdtem bele, mert olvastam a molyon véleményeket – nem szoktam előtte, dehát most ez nagyon érdekelt – és a többség szerint úúúúristen, csak 200 oldal, de sokkal többnek érződik.

Ehhez képest elolvastam egy nap alatt. Valóban, némiképp Mannos, három generáció, folyamatos hanyatlás, és valóban, némiképp lassú, de azért nem volt se borzasztó, se fejőséva. Lassan ment, még ha valami történt, az is, mármint, az eseményre gondolok, nem konkrétan az olvasási folyamatomra. Mélabús volt végig.

De olyan langyosvíz. Egészen olvasható.

Advertisements

Leave a comment

Filed under magyar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s