Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

hüviHű, há, gimis könyv, biztos Szent Johannát utánoz… mert miért is? Mert a “szent” Szent Johanna előtt nem voltak gimis könyvek? Csak mert abban még nem volt ájfón meg fészbúk, meg nem II. kerület? Akkor már biztos, hogy…?

Egy frászt. A legkevésbé sem az. Kezdjük először is azzal, hogy ezt nem akartam a sarokba vágni ötoldalanként, valami borzasztó fogalmazási katasztrófa miatt. Folytassuk azzal, hogy bár vannak egyező nevek, ez még nem jelent semmit. Aztán, a történetet nem csak és kizárólag naplóformában jelenik meg, nem is Rentai Renike idegtépő előadásában, aki – bár író akar lenni, nem tud írni – hanem Kassai Dóri előadásában, aki – bár szintén író akar lenni – tud írni.

És ha már hasonlítgatunk: nekem sokkal inkább a Bezzeg az én időmben-t idézte, az anyukával való beszélgetés, a szilveszterkor jósolás, némely tanár,  a kitalált pasi,

SPOILER

aki aztán testet ölt

SPOILER VÉGE

És hát a Bezzeg az én időmben, az ugye, tökéletes.

Valamint, roppantul tetszett az is, hogy ez itt nem a tökéletes, ámde tökéletlen gimnáziumi társadalom (értsd: SZJG-ben csak a rockerek cigiznek, és kábé mindenki elmebeteg állat és tesz a sulira), itt van minden. A korosztályunk 14 év, van, aki már szexuális életet él, van alkohol, van cigi, vannak jó tanulók, bunkók, hülye*csák, beszélnek mindenről, ami az ilyen korúakat foglalkoztatja, stb. És kiegyensúlyozottan, ennek a főszereplő leánykának sem csúszik el egy irányba a személyisége: hol tanul, hol nem, hol jó napja van és szép, hol nem, hol népszerű, hol béna, hát nem sokkal jobb ez így, mint a száját rágó, unottan a plafonra néző népek? És nincs mindenki belebuzulva a számítógépébe?

A sztori meg: nem csak Kassai Dóri van, de Kassai Nóri is, ikrek, szépek, kedvesek, egyik kicsit sutább – ez a mi Dórink – de szeretnivaló mindkettő. A családi háttér kissé komplikált – elvált szülők, apának új barátnő -, de ezen is túl tudnak lépni a leányok. Zenélnek, énekelnek, bandáznak, vásárolnak, szerelmesek. Dórinak pedig van egy onlájn barátnője is, ezért néha ők chatelnek és e-maileznek, abból áll a könyv fele, és van ilyen elbeszélős rész is, de nem naplós, hanem csak úgy, pont kellemes.

Ami meg a kifejezésvilágot illeti: egyet nem értettem, a “ráfagyott” kifejezést, mikor valakinek valaki/valami a mániája, de volt kettő nagy kedvencem, idézném:

“És mégis mi a cifra francért fontos az…” (valami tanulósdi, de ez a cifra franc, ez csodás 🙂 )

“Bejöttem, hogy vegyek magamnak egy új fülhallgatót, mert a régi tönkrement, és pont belefutottam ebbe a ribizlibe.”  (aki itt egy idegesítő csaj)

Szóval kedvesek az ikrek, valós problémákkal, aki fiatalodni akar, mindenképpen olvasgassa!

Advertisements

1 Comment

Filed under ifjúsági, magyar

One response to “Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 1.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s