Laurie Halse Anderson: Wintergirls

winterFogalmam sincs, miért emeltem le a könyvtárban ezt a könyvet a polcról. Talán mert a molyos befolyásoltság alatt néha a kezembe veszek olyasmit, amiről már sokat hallottam, bár fogalmam sincs, hogy milyen. Azt nagyjából tudtam, hogy miről szól, étkezési zavarok, betegség, halál.

Két barátnő, Lia és Cassie “versenye”, hogy ki lesz a legvékonyabb, amit aztán olyan értelemben Cassie elveszít, hogy belehal. Lia pedig folytatja az életét (élet ez?) barátnője által kísértve.

Először is, nem tudtam azonosulni, mert bár tudok róla, hogy ez egy létező probléma, én sosem voltam sovány, épp ellenkezőleg, de meg sem fordult a fejemben, hogy valamilyen drasztikus módon próbáljam meg magam vékonyabbá tenni. Szeretek enni, szeretem az életem, és nem tudtam elfogadni sem ezt a fajta hozzáállást.

Másodszor is, Lia egy önző dög szerintem, aki a mártír szerepében tetszeleg, hogy őneki milyen nagyon rossz, őt bezárják, hogy meggyógyuljon, utálja az anyja, nem is az anyja, csak főorvos, az apja is csak professzor, a mostohaanyja meg nemtom, semmit a világon nem tud értékelni, egyedül talán az új húgát, Emmát, neki mindent megtesz, de aztán vele szemben sem jár el kedvesen. Ezen a lányon mindenki segíteni akar, de mindenkit eltaszít. Nem kedveltem őt, nem szerettem a stílust sem, amiben beszélt.

Szóval nem vagyok elragadtatva a könyvtől, és attól tartok, ha valakinek komolyan ilyen problémája van, és a kezébe veszi, még a végén csak rosszabbat tesz magának. A vége meg nekem teljesen irracionális lett, hogy honnan jött ez a nagy szemléletváltás. Jó, végre, hurrá, értelem csepegett valahonnan, de honnan?

Advertisements

Leave a comment

Filed under amerikai, angolul, ifjúsági

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s