Sara Bergmark Elfgren: Norra Latin

Borítószerelem! Fogalmam sem volt, miről szól ez a könyv, sőt, arra se figyeltem fel, hogy az írónő az, aki A kör-ben is közreműködik (amit még nem olvastam, de majd most), egész egyszerűen megláttam, mikor ősszel kijött, és azonnal szerelembe estem vele, ezt nekem el KELL olvasni.

Mindig sorok álltak rá a könyvtárban, gondoltam megvárom, míg lecseng, mígnem egy nap egy könyvtári happening után kijöttem a teremből, és ott üldögélt két példányban a polcon. Le is kaptam az egyiket.

Szép nagy tégla. És bár a szép nagy téglákat nem szeretem sokáig olvasni, ezt imádtam, és nem akartam, hogy vége legyen.

Lássuk csak: szemszögváltós a történet, és a végével kezd, hogy legyen min izgulnunk végig – persze a kulcsmomentumban abbahagyja a mesélést, és visszaugrik az elejére.

A Norra Latin iskola egykor egyike volt Stockholm patinás gimnáziumainak, ma azonban konferenciaközpont. Az írónő az előszavában ezt el is mondja, valamint azt is, hogy ezért is választotta helyszínéül, hogy valós legyen, de mégse: a regényben az iskola ma is iskolaként működik.

Körülbelül a jelenben járunk, két főhősnőnk a drámatagozaton kezd.

Clea stockholmi, anyja híres színésznő, ő is már több szerepet kapott filmben és színházban. Simán bekerül, népszerű, rögtön a vezető elitbe kerül.

Tamar grúz család gyermeke, akik Svédország közepén, Östersundben élnek. Arról álmodik, hogy színésznő lesz, és nagyon szorongva érkezik a felvételire. Mint szorongó diák, magában könyörög, hadd kerüljek be, bármit megtennék érte… 

És csodák csodája, valaki meghallja a kérést. Tamar bekerül, de nem lesz népszerű, az osztály jóformán minden indok nélkül kirekeszti. Nem érzi jól magát, mígnem az a valaki, aki meghallotta a kérését, újra kapcsolatba lép vele, és szívességért szívességet vár.

Varázslatos, mágikus, szellemekkel teli, izgalmas, és mégis valóságos tud lenni egyszerre.

Állítólag sorozat lesz, hát majd elválik, mivel ez nemrég jelent meg, egyelőre nem beszél róla senki. Addig is ott van nekem A kör trilógia, amit eddig miért is nem olvastam…?

Advertisements

Leave a comment

Filed under ifjúsági, svéd, svédül

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s